Τοπικές Ποικιλίες Σταφυλιών
Μάθετε για όλες τις ποικιλίες σταφυλιών που μελετήθηκαν
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Λευκές Ποικιλίες
Θειακό Λευκό
Θεωρείται παραλλαγή του ερυθρού θειακού.
Απαντάται στα Ιόνια νησιά και κυρίως στην Ιθάκη.
Διαφέρει από το ερυθρό θειακό ως προς το χρόνο ωρίμανσης (15 μέρες πρωιμότερο).
Κακοτρύγης (Κακοτρίχι)
Καλλιεργείται στη νήσο Κέρκυρα.
Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική.
Καλλιεργείται ως αυτόρριζη.
Παράγονται υψηλόβαθμοι συνήθως οίνοι, όπως οι λευκοί ξηροί Τοπικοί Οίνοι «Χαλικούνας» και «Κέρκυρας».
Μοσχάτο Λευκό
Θεωρείται μικρασιατικής προέλευσης.
Καλλιεργείται εκτός από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία κ.α.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Σάμο.
Προσαρμόζεται σε διάφορα εδάφη ακόμα και σε φτωχά, ξηρά, ασβεστώδη.
Χαρακτηρίζεται ποικιλία παραγωγική.
Παρασκευάζονται οίνοι λευκοί, φυσικώς γλυκείς (λιαστοί), καθώς και οίνοι λικέρ (vins de liqueur), που δικαιούνται τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π «Σάμος», «Μοσχάτος Πατρών», «Μοσχάτος Ρίου-Πατρών», «Μοσχάτο Κεφαλληνίας», και «Μοσχάτος Ρόδου», καθώς επίσης ο λευκός ξηρός Τοπικός Οίνος, «Πλαγιές Αμπέλου» (βουνό της Σάμου) και ο Τοπικός Οίνος «Κυκλάδων».
Τσαούσι
Αιγυπτιακής προέλευσης, καλλιεργούμενη σε αρκετές Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και υπάρχει διάσπαρτη σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ημαθίας και της Κέρκυρας.
Χαρακτηρίζεται ποικιλία ζωηρή, μέσης παραγωγής.
Επιτρέπεται η καλλιέργεια της στο Αμπελουργικό Διαμέρισμα των Ιονίων Νήσων.
Ρομπόλα
Καλλιεργείται κυρίως στην Κεφαλονιά.
Ευδοκιμεί στα ασβεστολιθικά εδάφη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
Χαρακτηρίζεται ποικιλία μέσης ζωηρότητας και ποικιλία μέσης έως μικρής παραγωγικότητας (απόδοση 400 έως 600 kg/στρέμμα).
Παρασκευάζονται οίνοι λευκοί, ξηροί, πολύ καλής ποιότητας, που δίκαια κατέχουν την Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ρομπόλα Κεφαλληνίας».
Ερυθρές Ποικιλίες
Αυγουστιάτης
Εμφανίζεται διάσπαρτα στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά, αλλά και σε άλλους νομούς της Ελλάδας.
Καλλιεργείται σε διάφορα είδη εδαφών χαλικώδη, αμμοαργιλώδη, αργιλοπηλώδη μέσης σύστασης και γονιμότητας, καλά στραγγιζόμενα.
Οι παραγόμενοι οίνοι είναι βαθύχρωμοι, με ποικιλία αρωμάτων και γεύση μαλακή.
Συμμετέχει στους ερυθρούς και ερυθρωπούς ξηρούς Τοπικούς Οίνους «Ηλείας» και «Κυκλάδων».
Στο κτήμα Μερκούρη οινοποιείται είτε μόνη της, είτε σε ανάμειξη με την ποικιλία Mourvedre (ή Monastrell) δίνοντας στην αγορά βαθύχρωμους ερυθρούς οίνους.
Βερτζαμί
Καλλιεργείται κυρίως στη Λευκάδα.
Προσαρμόζεται και αποδίδει ακόμα και σε εδάφη πετρώδη, αβαθή, ξηρά, μεγάλης κλίσης.
Ποικιλία ζωηρή και παραγωγική.
Χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα σε κρασιά, που είναι φτωχά σε χρωστικές ενώσεις και ταννίνες και χαρακτηρίζονται σαν “κρασιά αναμίξεως“.
Ο συνδυασμός του βερτζαμί με τη merlot δίνει τον ερυθρό και ερυθρωπό ξηρό Τοπικό Οίνο «Λευκάδας».
Μαυροδάφνη
Καλλιεργείται κυρίως στο νομό Αχαΐας και δευτερευόντως στο νομό Ηλείας, καθώς και στα Ιόνια Νησιά Κεφαλονιά, Λευκάδα κ.ά.
Χαρακτηρίζεται ποικιλία μέσης ζωηρότητας και μέσης έως μεγάλης παραγωγικότητας ανάλογα με το έδαφος και τις καλλιεργητικές εργασίες.
Παρασκευάζονται από αυτούσια μαυροδάφνη ή με προσθήκη γλεύκους κορινθιακής οίνοι γλυκείς φυσικοί (vins de liqueur), οι οποίοι μετά από παλαίωση αποκτούν εξαίρετους γευστικούς και αρωματικούς χαρακτήρες.
Οι οίνοι αυτοί, όταν παλαιώσουν τουλάχιστον για ένα έτος, φέρουν τις επωνυμίες «Μαυροδάφνη Πατρών» και «Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας», ανάλογα με την περιοχή παραγωγής τους, και υπάγονται στην κατηγορία Π.Ο.Π.
Πετροκόριθο
Αναφέρεται ως μαυρόρραγη παραλλαγή της ποικιλίας “Κορίθι λευκό” καλλιεργούμενη στην Κέρκυρα, την Εύβοια, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο.
Ποικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική.
Το γλεύκος του Πετροκόριθου είναι υψηλόβαθμο, καλής οξύτητας.
Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας στο Αμπελουργικό Διαμέρισμα Ιονίων Νήσων.
Θειακό Ερυθρό
Καλλιεργείται στα Ιόνια νησιά και κυρίως στη Λευκάδα, στην Ιθάκη, στην Κεφαλονιά και στην Αιτωλοακαρνανία.
Ποικιλία ζωηρή και παραγωγική.
Υπάρχει και λευκή ποικιλία θειακό, που καλλιεργείται στα Ιόνια νησιά, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ιθάκη και η οποία ωριμάζει δύο εβδομάδες περίπου νωρίτερα από την ερυθρή.