Τοπικές Ποικιλίες Σταφυλιών

Μάθετε για όλες τις ποικιλίες σταφυλιών που μελετήθηκαν

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Λευκές Ποικιλίες

Θειακό Λευκό

Θειακό Λευκό Σταφύλι

šΘεωρείται παραλλαγή του ερυθρού θειακού.

šΑπαντάται στα Ιόνια νησιά και κυρίως στην Ιθάκη.

šΔιαφέρει από το ερυθρό θειακό ως προς το χρόνο ωρίμανσης (15 μέρες πρωιμότερο).

Κακοτρύγης (Κακοτρίχι)

Κακοτρύγης (Κακοτρίχι) Σταφύλι

šΚαλλιεργείται στη νήσο Κέρκυρα.

šΕίναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική.

šΚαλλιεργείται ως αυτόρριζη.

šΠαράγονται υψηλόβαθμοι συνήθως οίνοι, όπως οι λευκοί ξηροί Τοπικοί Οίνοι «Χαλικούνας» και «Κέρκυρας».

Μοσχάτο Λευκό

šΘεωρείται μικρασιατικής προέλευσης.

šΚαλλιεργείται εκτός από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία κ.α.

šΣτην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Σάμο.

šΠροσαρμόζεται σε διάφορα εδάφη ακόμα και σε φτωχά, ξηρά, ασβεστώδη.

šΧαρακτηρίζεται ποικιλία παραγωγική.

šΠαρασκευάζονται οίνοι λευκοί, φυσικώς γλυκείς (λιαστοί), καθώς και οίνοι λικέρ (vins de liqueur), που δικαιούνται τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π «Σάμος», «Μοσχάτος Πατρών», «Μοσχάτος Ρίου-Πατρών», «Μοσχάτο Κεφαλληνίας», και «Μοσχάτος Ρόδου», καθώς επίσης ο λευκός ξηρός Τοπικός Οίνος, «Πλαγιές Αμπέλου» (βουνό της Σάμου) και ο Τοπικός Οίνος «Κυκλάδων».

Τσαούσι

šΑιγυπτιακής προέλευσης, καλλιεργούμενη σε αρκετές Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες.

šΣτην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και υπάρχει διάσπαρτη σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ημαθίας και της Κέρκυρας.

šΧαρακτηρίζεται ποικιλία ζωηρή, μέσης παραγωγής.

šΕπιτρέπεται η καλλιέργεια της στο Αμπελουργικό Διαμέρισμα των Ιονίων Νήσων.

Ρομπόλα

šΚαλλιεργείται κυρίως στην Κεφαλονιά.

šΕυδοκιμεί στα ασβεστολιθικά εδάφη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

šΧαρακτηρίζεται ποικιλία μέσης ζωηρότητας και ποικιλία μέσης έως μικρής παραγωγικότητας (απόδοση 400 έως 600 kg/στρέμμα).

šΠαρασκευάζονται οίνοι λευκοί, ξηροί, πολύ καλής ποιότητας, που δίκαια κατέχουν την Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ρομπόλα Κεφαλληνίας».

Ερυθρές Ποικιλίες

Αυγουστιάτης

Αυγουστιάτης Σταφύλι

šΕμφανίζεται διάσπαρτα στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά, αλλά και σε άλλους νομούς της Ελλάδας.

šΚαλλιεργείται σε διάφορα είδη εδαφών χαλικώδη, αμμοαργιλώδη, αργιλοπηλώδη μέσης σύστασης και γονιμότητας, καλά στραγγιζόμενα.

šΟι παραγόμενοι οίνοι είναι βαθύχρωμοι, με ποικιλία αρωμάτων και γεύση μαλακή.

šΣυμμετέχει στους ερυθρούς και ερυθρωπούς ξηρούς Τοπικούς Οίνους «Ηλείας» και «Κυκλάδων».

šΣτο κτήμα Μερκούρη οινοποιείται είτε μόνη της, είτε σε ανάμειξη με την ποικιλία Mourvedre (ή Monastrell) δίνοντας στην αγορά βαθύχρωμους ερυθρούς οίνους.

Βερτζαμί

Σταφύλι Βερτζαμί

šΚαλλιεργείται κυρίως στη Λευκάδα.

šΠροσαρμόζεται και αποδίδει ακόμα και σε εδάφη πετρώδη, αβαθή, ξηρά, μεγάλης κλίσης.

šΠοικιλία ζωηρή και παραγωγική.

šΧρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα σε κρασιά, που είναι φτωχά σε χρωστικές ενώσεις και ταννίνες και χαρακτηρίζονται σαν “κρασιά αναμίξεως“.

šΟ συνδυασμός του βερτζαμί με τη merlot δίνει τον ερυθρό και ερυθρωπό ξηρό Τοπικό Οίνο «Λευκάδας».

Μαυροδάφνη

Σταφύλι Μαυροδάφνη

šΚαλλιεργείται κυρίως στο νομό Αχαΐας και δευτερευόντως στο νομό Ηλείας, καθώς και στα Ιόνια Νησιά Κεφαλονιά, Λευκάδα κ.ά.

šΧαρακτηρίζεται ποικιλία μέσης ζωηρότητας και μέσης έως μεγάλης  παραγωγικότητας ανάλογα με το έδαφος και τις καλλιεργητικές εργασίες.

šΠαρασκευάζονται από αυτούσια μαυροδάφνη ή με προσθήκη γλεύκους κορινθιακής οίνοι γλυκείς φυσικοί (vins de liqueur), οι οποίοι μετά από παλαίωση αποκτούν εξαίρετους γευστικούς και αρωματικούς χαρακτήρες.

šΟι οίνοι αυτοί, όταν παλαιώσουν τουλάχιστον για ένα έτος, φέρουν τις επωνυμίες «Μαυροδάφνη Πατρών» και «Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας», ανάλογα με την περιοχή παραγωγής τους, και υπάγονται στην κατηγορία Π.Ο.Π.

Πετροκόριθο

Σταφύλι Πετροκόριθο

šΑναφέρεται ως μαυρόρραγη παραλλαγή της ποικιλίας “Κορίθι λευκό” καλλιεργούμενη στην Κέρκυρα, την Εύβοια, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο.

šΠοικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική.

šΤο γλεύκος του Πετροκόριθου είναι υψηλόβαθμο, καλής οξύτητας.

šΣυνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας στο Αμπελουργικό Διαμέρισμα Ιονίων Νήσων.

Θειακό Ερυθρό

šΚαλλιεργείται στα Ιόνια νησιά και κυρίως στη Λευκάδα,    στην Ιθάκη, στην Κεφαλονιά και στην Αιτωλοακαρνανία.

šΠοικιλία ζωηρή και παραγωγική.

šΥπάρχει και λευκή ποικιλία θειακό, που καλλιεργείται στα Ιόνια νησιά, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ιθάκη και η οποία ωριμάζει δύο εβδομάδες περίπου νωρίτερα από την ερυθρή.